Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕСНИКЕ РАТА И ОРУЖАНИХ АКЦИЈА

Обавештавају се учесници рата или оружаних акција предузетих у периоду од 1990. до 1999. године, са територије општине Алексинац, да се за утврђивање статуса борца и упознавање са другим правима које би евентуално могли да остваре по наведеном основу, захтевом могу обратити Служби за борачко – инвалидску заштиту Општине Алексинац, канцеларија број 23А.

Штампа

ОДРЖАНА 65. СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

425320953 845550544277991 8908783833577646380 n
На 65. седници Општинског већа којом је председавао председник ОВ Далибор Радичевић, већници су разматрали и усвојили укупно 27 тачака.
Заседање је отворено усвајањем Нацрта Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Алексинац за 2023. годину и Нацрта Одлуке о јединственим методолошким правилима за израду прописа које доноси СО Алексинац.
Разматрани су предлози Закључка о усвајању тромесечног извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности ЈКП ''Комуналне услуге'' и годишњи програми пословања ЈП за путеве и ЈКП ''Водовод и канализација''. Како се могло чути, алексиначка јавна предузећа у извештајном периоду пословала су са позитивним билансом успеха.
Дата је сагласност на Предлог Решења о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора ЈП за путеве о усвајању Ценовника радова на редовном одржавању улица и путева у месним заједницама на територији општине. Ценовник за текућу годину остаће непромењен у односу на претходну.
Утврђен је и Нацрт Решења о усвајању Годишњег извештаја о раду Штаба за ванредне ситуације, као и одлуке о расписивању конкурса и расподели средстава за суфинансирање пројеката у области јавног информисања у 2024. години. Средства која су предвиђена за суфинансирање медијских садржаја износе 7.000.000 динара.
Усвојен је Предлог Решења о одобравању и финансирању програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у општини за 2024. годину. За финансирање програма у области спорта ове године опредељено је укупно 26.865.000 динара.
Алексиначки већници, поред осталог, дали су сагласност на нацрте Одлуке о измени и допуни Одлуке о решавању стамбених потреба избеглица и Решења о продаји станова досадашњим власницима.
Потврђени су предлози Решења о додели ауто седишта за децу у 2023. години у циљу унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине, Решења о образовању интерсекторског тима за подршку инклузивном образовању, као и Закључка којим се утврђује Програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине.
Штампа

ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДЛУЦИ УСТАВНОГ СУДА

     Како је Одлуком Уставног суда дошло до измена члана 13. став 1. Закона о финансијској подршци породици са децом у начину обрачуна основице накнаде зараде, односно накнаде плате за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета, који се примењивао од 1. јула 2018. године до 14. фебруара 2024. године, потребно је, по службеној дужности, преиспитати сва решења којима је одлучено о праву на накнаду зараде, односно накнаду плате за време породиљског одсуства са рада ради неге детета, а која нису коначна и правоснажна.
     Имајући у виду Решење Уставног суда о покретању поступка за утврђивање неуставности наведене одредбе Закона број: ИУз – 60/2021 од 5. јуна 2023. године из чијег образложења се може утврдити да је датум поднете иницијативе за покретање поступка 19. април 2021. године, корисници права којима је Решење достављено почев од 19. априла 2019. године, уколико сматрају да им је право повређено, могу поднети Захтев за измену појединачног акта (Решења) које је коначно и правоснажно.
     Рок за подношење наведеног Захтева је шест месеци од дана објављивања Одлуке Уставног суда.
     Како је Одлука објављена 14. фебруара 2024. године, рок за подношење Захтева за измену појединачног акта (Решења) истиче 14. августа 2024. године.
     Корисници права Захтев за измену могу поднети у згради Општинске управе Општине Алексинац, канцеларија број 13.
 
Штампа

ОБАВЕШТЕЊЕ О РЕДОВНОЈ ПРОБИ СИСТЕМА ЗА ЈАВНО УЗБУЊИВАЊЕ

Sirene
Ради провере исправности и контроле система за јавно узбуњивање на територији општине Алексинац, Управа за ванредне ситуације у Нишу извршиће активирање сирена у среду, 06. марта 2024. године.
Проба система за јавно узбуњивање биће реализована у 12.00 часова емитовањем сигнала „престанак опасности“, једноличан звук у трајању од једног минута.
Штампа

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ДЕЈАН АНТИЋ СВЕЧАНО УРУЧИО БОРАЧКЕ ЛЕГИТИМАЦИЈЕ

408940253 845064460993266 2940300412773636582 n
Учесницима оружаних акција у периоду 1990-1992. године и учесницима рата из 1999. године, који су стекли статус борца, на пригодној свечаности у сали Скупштине општине Алексинац данас су уручене борачке легитимације.
Присутним борцима са територије алексиначке општине, легитимације је свечано уручио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, који је у свом обраћању подсетио да на територији општине Алексинац имамо 15 палих бораца у ратовима од 1990. до 1999. године, 19 ратних војних инвалида и тренутно 334 регистрована борца и позвао све оне који су учествовали у одбрамбено отаџбинским ратовима да се региструју, тиме стекну статус борца и остваре право на борачку легитимацију, а самим тим и највише државно признање борачку споменицу.
Антић се овом приликом осврнуо и на досадашњу успешну сарадњу са Општином Алексинац, али и најавио долазак министра Николе Селаковића ради уручења борачких споменица.
У знак захвалности за пожртвованост, храброст и учешће у одбрани отаџбине, данас је уручено 36 борачких легитимација.
Штампа

ПОТПИСАНО ЈОШ 20 УГОВОРА ЗА ПОБОЉШАЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

555
Општина Алексинац наставља са мерама подизања енергетске ефикасности породичних кућа и станова, па је у склопу тих активности данас потписано још 20 уговора са крајњим корисницима у оквиру Пројекта ''Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Србије''.
Ово је још један у низу јавних позива од 2021. године. На основу Уговора између Општине Алексинац и Министарства рударства и енергетике, а у оквиру Националног Програма енергетске санације, обезбеђено је укупно девет милиона, од чега је 4.500.000 динара определила Општина.
Са данашњим, укупно су закључена 74 уговора о суфинансирању мера, а највеће интересовање владало је за столарију.
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here