Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

ОБАВЕШТЕЊЕ

IMG 20180907 111452Обавештавају се грађани да ће се упетак 18. октобра 2019. године извршити још једна (четврта у 2019. години) акција сузбијања ларви комараца у појединим барама, забареним ископима и каналима на територији општине Алексинац, коју организује Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Акције ће изводити заједно предузећа DE MUS доо Београд и SINITRA DDD доо Ваљево.

Третман се врши препаратом Ларвастоп Пирипрокс 0,5 ЗГ. Сузбијање ларви комараца врши се директним аплицирањем препарата у водене површине које су станишта ларви комараца и не представља никакву опасност за пчеле.

Планирано је да радови трају 1 дан.

Детаљније информације о локацијама и току акције заинтересовани могу добити од Владимира Никодијевића, руководиоца акције испред Општинске управе општине Алексинац на телефон 060 2182244

Штампа

ПОТПИСАН УГОВОР О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА „Сви ЗаЈедно“

У петак 20. септембра заменик председника општине Чедомир Ракић потписао је у име Општине Алексинац уговор о реализацији пројекта „Сви ЗаЈедно“ који има за циљ унапређење координације и сарадње релевантних учесника у пружању холистичких и квалитетних предшколских услуга (укључујући и оне у области здравствене заштите, здраве исхране, раног откривања промена у понашању и заостајања у развоју и стимулације и учења у периоду раног развоја) родитељима и деци од рођења до узраста од 6.5 година, са нагласком на оне из најосетљивијих друштвених група. Реализацијом овог пројекта обезбедиће се значајни бенефити за сву децу предшколског узраста, њихове породице и саму локалну заједницу. Партнери на пројекту су ПУ „Лане“, Центар за социјални рад, Дом здравља, Друштво за развој креативности и Ромско удружење грађана „Хуман“. Вредност пројекта је 4.490.000,00 динара, а финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Штампа

ОБАВЕШТЕЊЕ

IMG 20190621 204228

Општинска управа општине Алексинац обавештава грађане да ће се унедељу 15. септембра 2019. године започети са извршењем другог циклуса акција сузбијања крпеља на фреквентним зеленим површинама и трећег циклуса сузбијања комараца на територији општине Алексинац.

Акције ће изводити заједно предузећа DE MUS доо Београд и SINITRA DDD доо Ваљево.

Сузбијање крпеља вршиће се уређајима са земље у парку Брђанка и другим мањим зеленим површинама, Старом и Новом гробљу и неформалним излетиштима у Алексинцу, парковима на Ал. Руднику и у Житковцу, на уређеном делу обале Бованског језера и на меморијалним местима, односно на истим локацијама и у истом обиму као и у претходном циклусу.  

Да би се акција успешно реализовала и избегле нежељене последице моле се грађани да у време вршења третмана не бораве на поменутим локацијама и не изводе кућне љубимце, односно да исте напусте када на њих стигну екипе извођача. Пчелари који пчеле држе у непосредној близини наведених зелених површина се обавештавају да предузму мере заштите пчелињих друштава.

Сузбијање одрасле форме комараца вршиће се у скраћеном обиму у односу на претходни циклус, односно вршиће се само на доступним површинама на обалама Моравице кроз насеља Краљево, Вакуп и Алексинац, на обалама Јужне Мораве код Алексинца, старог тока Јужне Мораве код Ал. Бујмира, Житковачке баре и баре уз насеље Срезовац и Г. Љубеш, а осим тога и у парку Брђанка у Алексинцу.

Сузбијање одрасле форме комарца, вршиће се прскањем ULV уређајима и термалним замагљивањем са возила и представља опасност за пчеле, па је потребно да грађани који живе у непосредној близини наведених локација спрече кретање пчела за време вршења акције.

Сузбијање ларви комараца вршиће се у барама, ископима, каналима на територији општине и деловима старог корита реке Јужне Мораве и појединим деловима тока реке Моравице.

Третман се врши препаратима нешкодљивим за људе и домаће животиње. Сузбијање ларви комараца врши се директним аплицирањем препарата у водене површине које су станишта ларви комараца и не представља никакву опасност за пчеле.

У случају неповољних временских прилика планиране активности ће се одложити за наредни дан. У случају дужег прекида грађани ће бити посебно обавештени путем медија.

Уколико временске прилике то дозволе, све наведене акције би требало да буду у потпуности окончане у понедељак 16. септембра 2019. године.

Детаљније информације о локацијама и току акције заинтересовани могу добити од Владимира Никодијевића, руководиоца акције испред Општинске управе општине Алексинац на телефон 060 2182244

Штампа

АЛЕКСИНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОСЕТИЛИ РУСКУ ФЕДЕРАЦИЈУ

На основу Споразума о сарадњи који је потписан између Универзитета „Лобачевски“ и Алексиначке гимназије у оквиру НИС-овог пројекта „Енергија знања",већ друга генерација матуранaта српско- руског одељења имала је прилику да посети Русију. Примарни циљ овог стручно-студијског путовања било је упознавање ученика са студијским програмима и могућностима студирања на Универзитету " Лобачевски" у Нижњем Новгороду. За наставнике је ово путовање било изузетна прилика да се ближе упознавају са руским системом образовања, да размене знања и искуства са руским колегама, прилика да испред своје школе заједно са руководством Универзитета Лобачевски размотре могућности за развијање даље сарадње двеју институција на различитим пољима и на обострану добробит и задовољство.
Веома динамичан и разноврстан програм посете омогућио је ученицима да се током шест дана, колико је трајала посета, упознају са Економским институтом, Институтом за информационе технологије, математику и механику, Хемијским институтом и Институтом за филологију и новинарство Националног научно- истраживачког универзитета "Лобачевски" и увере се у квалитет образовних програма и наставног кадра. Посете хемијских лабораторија и стаклодувачке радионице, Медијског центра на Институту за филологију и журналистику, библиотеке на Економском институту, осим што су били су биле изузетно занимљиве, помогле су ученицима да употпуне слику о овом реномираном универзитету. Боравећи у веома конфорном новоизграђеном универзитетском интернату, ученици су имали прилику да се друже са студентима, чују њихова искуства о студирању на "Лобачевском" и сасвим непосредно осете студентски живот.
Осим тога, домаћини су се потрудили да ученике и наставнике Алексиначке гимназије упознају са Нижњим Новгородом, једним од најлепших и најбезбеднијих градова Русије, такозваном "трећом престоницом Русије". За за њих је био организован обилазак центра града, градске тврђаве, музеја Максима Горког, посета Драмском позоришту, нижњегородском циркусу и др.
У повратку из Нижњег Новгорода, делегација Алексиначке гимназије је посетила руску престоницу. Током тродневног боравка у Москви, ученици и наставници су обишли најлепша места и најзначајније културно- историјске споменике овог града необичне лепоте.
Овом приликом, ученици и наставници су присуствовали ручку са бившим амбасадором РФ у Србији господином Јегошкином који је и обезбедио смештај делегације у Москви, и посетили Амбасаду Републике Србије где их је примио конзул Србије у Москви, господин Милош Живковић.
Реализацију стручно-студијске посете Националном научно- истраживачком државном универзитету «Лобачевски » у Нижњем Новгороду у великој мери омогућила је компанија НИС - веишегодишњи партнер Алексиначке гимназије на пројекту билингвалне наставе.
Председник општине Алексинац, Ненад Станковић, протекле недеље организовао је пријем за ученике и њихове професоре.

Штампа

ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ ГРУПА ИЗ АЛЕКСИНЦА И ЛАВРИЈА

ЛавриоУ склопу програма Европа за грађане и грађанке 2014-2020, који финансира Европска унија делегација грчке општине Лаврио посетиће Алексинац у периоду од 27. до 29. септембра 2019. године.

Пројекат под називом „Култура као мост комуникације и сарадње у уједињеној Европи“ има за циљ да прикаже свеобухватни приступ културној сарадњи између побратимљених градова како би се додатно промовисала сарадња на европском нивоу.

У петак 27. септембра са почетком у 19.00 часова у Великој сали Дома културе наступиће: Филхармонија општине Лаврио, Алексиначки мешовити хор "Шуматовац" и оркестар ОМШ "Владимир Ђорђевић".

У суботу 28. септембра са почетком у 19.00 часова наступиће: КУД "Мерак" Вукашиновац, ГКУД "Алексинац", Женски средњошколски фолклор из Кератее и Немања Стојадиновић из ОМШ "Владимир Ђорђевић".

У недељу 29. септембра са почетком у 10.00 часова у Градској библиотеци "Вук Караџић" одржаће се трибина на тему даљег развоја културне сарадње на којој ће учествовати представници двеју општина.

Штампа

ЕВРОПА ЗА ГРАЂАНЕ - АЛЕКСИНАЦ - ЛАВРИО

EFC   LAVRIO   ALEKSINAC

У склопу програма Европа за грађане и грађанке 2014-2020, који финансира Европска унија делегација грчке општине Лаврио посетиће Алексинац у периоду од 27. до 29. септембра 2019. године.

Пројекат под називом „Култура као мост комуникације и сарадње у уједињеној Европи“ има за циљ да прикаже свеобухватни приступ културној сарадњи између побратимљених градова како би се додатно промовисала сарадња на европском нивоу.

Пројектне активности укључују презентације о култури као мосту комуникације и сарадње уједињене Европе представника двеју општина и заједнички наступ филхармоније општине Лаврио, фолклорне групе из Лавриа, КУД Вукашиновац, ГКУД Алексинац, алексиначког мешовитог хора „Шуматовац“ и оркестра музичке школе.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here