Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ИЗМЕНА ПРОСТОРНОГ ПЛАНА БРЗЕ ПРУГЕ БЕОГРАД – НИШ

434472004 871918524974526 5234852520348996006 n
У петак, 5. априла. 2024. године, у Великој сали Центра за културу у Алексинцу одржана је јавна презентација нацрта измене и допуне просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора железничке пруге Београд – Ниш.
Презентацији су присуствовали председник Општине Алексинац Далибор Радичевић, заменица председника Општине Маријана Радивојевић и представници Одељења за урбанизам и имовинско правне послове, као и представници Републичке агенције за просторно планирање, обрађивачи плана на челу са проф. Маријом Максим и конзорцијум пројектаната на челу са представником Радека Миодрагом и велики број заинтересованих грађана општине Алексинац
После великог броја питања на које су присутни представници дали своје одговоре и добијене информације од старне пројектаната да је пруга пројекат затвореног типа пројектанти који су радили пројекат на основу пројектног задатка задатог од стране Инфрастуктуре железница Србије и Одлуке Владе РС.
Велики број примедби и сугестија грађана односио се на мали број пружних подземних и у мањем делу надземних прелаза, неприступачни већем делу становништва који живи са леве стране поменуте пруге.
Пројектанти, планери и представници Агенције нису били у могућности да дају одговоре на већи број питања, као и могућност одлучивања о измештању трасе, те су представнике локалне самоуправе упутили на више органе, Инфрастуктуру Железнице Србије, надлежно Министарство, као и на Владу РС, по чијем се пројектном задатку радило, због чега је истог дана затражен хитан састанак у циљу решавања спорних питања са Министром господином Г. Весићем, директором Инфрастуктуре железнице Србије и неизоставно са новим мандатаром за састав Владе господином Вучевићем.