Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

ХУМАНИТАРНИМ МАРАТОНОМ ОБЕЛЕЖЕНА ДРУГА ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ РУДАРА У РУДНИКУ СОКО

434309613 867592845407094 6253597238378619677 n
Меморијалним маратоном ''Купи Ђолетове километре'' данас је обележена друга годишњица погибије осморице рудара у руднику ''Соко'' у Сокобањи.
На дан велике трагедије, а на иницијативу рудара и маратонца Ђорђа Живановића из Сокобање, истрчана је деоница од 44 километра, од Алексиначког Рудника до рудника ''Соко'' у Сокобањи.
Пред почетак трке служен је помен настрадалим рударима коме су присуствовали представници општина Алексинац и Сокобања и предузећа ''Алексиначки Рудници''.
Обраћајући се присутнима директор Алексиначких рудника, односно РГП „Алексинац” Немања Денић поручио је: '' Тог дана, пре тачно две године изгубили смо: Братислава, Бранислава, Бранка, Бојана, Ненада, Дарка, Радована и Петра. Изгубили смо наше колеге и пријатеље, а њихове породице браћу, очеве, синове. Време пролази, а туга и бол се не смањују, али понос и привилегија што су ови храбри људи уопште били део наших живота су све већи. Вечно ће живети у нашим срцима, а наша ће обавеза бити да их никада не заборавимо''.
Да настрадали рудари неће бити заборављени, нагласио је и председник општине Алексинац Далибор Радичевић. ''Највише ће патити због тога породице. Пре две године мали Лав једва да се и родио, непуних месец дана да је био. Лав се неће сећати свог оца, али смо зато ми ту да му кажемо колико му је отац био велики човек и не само он, већ свих осморица рудара који су тог дана изгубили своје животе оставили су неизбрисив траг, не само код својих породица већ и у окружењу где су живели''.
Хуманитарни маратон окупио је преко 50 учесника, којима је, у знак захвалности за учешће на овогодишњем Меморијалном маратону, захвалнице и мајице уручио директор Спортско рекреативног центра ''СРЦА'' Душан Пешић.