Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

05. март је Међународни дан енергетске ефикасности. - 2024.год.

431163289 848740230625689 2606612624264928667 n
Овај дан, у Алексинцу, већ традиционално обележавамо, а у Србији је, у оквиру Немачко - Српске сарадње, уз подршку ГИЗ-а и КФW-а, то постала традиционална активност .
Иначе, овај дан обележавамо у част првог састанка светских експерата, који је одржан истог датума 1998. године у Аустрији, како би они разговарали о енергетској кризи и њеним могућим решењима.
Оправдано се питамо чему води глобално загревање наше планете и како спречити појачану емисију штетних гасова која директно утиче на дебљину озонског омотача. Израз „енергетска ефикасност“ суштински представља коришћење енергије на неке друге начине који не изазивају климатске промене. То је омогућено развојем обновљивих извора енергије и њеног транспорта који је мање агресиван према животној средини.
Повећање енергетске ефикасности не подразумева само примену техничких решења већ и едуковане људе који умеју да користе нову опрему на оптималан начин.
Без обзира на то колико су уређаји ефикасни, ову област немогуће је унапредити ако не постоји знање и воља за применом нових решења.
Можемо рећи и да је примена енергетске ефикасности више ствар промене свести људи и мењање устаљених навика, него ствар комплексних техничких решења.
Стога је и приликом давања препорука за побољшање енергетске ефикасности најпре потребно размотрити навике потрошача и усмерити их ка с(а)веснијим изборима. Такве су мере бесплатне, а могу донети значајне уштеде. Тек када је свест потрошача о потреби ефикасне употребе енергије развијена, потребно их је усмеравати ка новим, техничким мерама за смањење потрошње енергије, о чијој примени ће се одлучити на основу њихове исплативости, а тиме ће се уз енергетску подићи и економска ефикасност.
Због свега наведеног, о значају уштеде енергије уопште, припрему за 05. март и сам тај дан, се организује ради дружења и међусобног упознавања са идејама, плановима, реализованим акцијама и сл. на тему Енергетске ефикасности у нашој општини и шире.
Ученици основних школа, млади, вероватно будући ликовни уметници, припремили су своје радове на тему овог дана. Њихови радови биће изложени у Сали Центра за културу и уметност Алексинца . Излозба се отвара у 10.00 часова, 05. марта 2024. год.
Овим младим уметницима и ентузијастама биће уручене симболичне награде и искрене захвалнице са пратећим пригодним Програмом, за њихов труд, искреност и утрошену енергију кроз игру „Играјмо за енергију“. По завршетку такмичења у игри „Играјмо за енергију“ и награђивања најбољих , биће отворена изложба радова на тему енергетске ефикасности.