Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА

340311182 3507232982826032 1169244842730310677 n
У сали Скупштине општине Алексинац данас је, у сусрет Међународном дану Рома, одржан свечани пријем припадника ромске заједнице и организација, установа и тимова који се баве побољшањем услова живота Рома.
Више од 50 година се обележава Међународни дан Рома са циљем да се укаже на проблеме са којима се суочава ова највећа национална мањина у Европи.
`Заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић упутила је овом приликом честитку и осврнула се на све оно што локална самоуправа ради у правцу унапређења положаја ромске популације. Према Плану унапређења положаја Рома и Ромкиња Општине Алексинац реализују се конкретне активности. Посебно је формиран мобилни тим за њихово социјално укључивање који омогућава директно примењивање стратешких мера. Једна од активности је и информисање ромске популације о субвенцијама, обукама и могућностима за запошљавање. Друштво за развој креативности реализовало је пројекат ''Знањем до плате'' у оквиру кога је 20-оро припадника Рома и Ромкиња завршило сертификовану обуку из жељене области. Како се могло чути, оно што карактерише нашу општину је и учешће у Ромактед програму у оквиру кога је наша општина добила 15000 евра за реализацију пројекта „Ромски инклузивни клуб'' у оквиру кога ће бити спроведене едукативне активности и превентивне здравствене мере.
Након пријема, у Основној школи „Вук Караџић“ у Житковцу одржана је приредба и предавање под покровитељством ОШ и удружења ромкиња „Нада“.