Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

СЕДНИЦОМ ШТАБА ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

333704625 719866029643303 910462040393595636 n
Поводом 1. марта, Међународног дана цивилне заштите, данас је у сали Скупштине општине одржана 43. редовна седница Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац.
Данашњем заседању, поред редовних чланова присуствовали су и командант Окружног штаба за ванредне ситуације Петар Бабовић, начелник Управе за ванредне ситуације Срђан Митровић, начелница Одељења цивилне заштите УВС Зорица Топаловић, шеф Одсека у Одељењу за управљање ризиком Владан Ивановић, командант Ватрогасне бригаде Ниш Марко Радовановић и командир вода при ВСБ Ниш Миодраг Поповић.
Командант Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац Далибор Радичевић, на самом почетку поздравио је присутне и истакао значај цивилне заштите. Седница, на чијем се дневном реду нашло шест такача, отворена је презентацијом Управе за ванредне ситуације из Ниша о раду, дужностима и начину деловања, а у циљу правовременог и ефикасног одговора друштва на изазове и ризике.
Остале тачке, између осталог, у виду препорука о коришћењу сирена за узбуњивање, обуци повереника, плановима и реализацији истих, разматране су и по њима су донете одговарајуће Одлуке.
Активностима субјеката система заштите и спашавања на подручју алексиначке општине координише Штаб за ванредне ситуације, па се тако у систему заштите и спасавања за насеља у општини налази 18 повереника и 28 субјеката.
Иначе, Међународни дан цивилне заштите обележава се од 1. марта 1990. године, када је Међународна организација цивилне заштите на Генералној скупштини донела одлуку о томе. Тиме је дат допринос подизању нивоа свести о значају припремљености грађана, формирању оперативних снага, као и познавању безбедносних мера у случају елементарних непогода и других несрећа и опасности.