Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Родно одговорно буџетирање на територији општине Алексинац

305485646 8131218040246627 6166412049619091910 n
Јуче је у кабинету председника СО Алексинац одржан састанак на тему родно одговорног буџетирања. Састанку су поред представника комисије за родну равноправност општине Алексинац, присуствовале и Оља Јанковић Лековић и Баћановић Вишња из Агенције УН (UN Women) за родну равноправност и оснаживање жена.
Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност, Министарством финансија и Покрајинским секретаријатом за финансије пружа подршку увођењу родно одговорног буџетирања (РОБ) у континуитету од 2015. године, у складу са Законом о буџетском систему и Законом о родној равноправности.
UN Women ће током 2022. године почети са пружањем подршке у увођењу РОБ-а и у 10 локалних самоуправа, међу којиме је и општина Алексинац, а у оквиру регионалног пројекта "Трансформативно финансирање за родну равноправност: ка транспарентнијем, инклузивнијем и одговорнијем управљању на Западном Балкану", који финансира Агенција Владе Шведске за међународни развој и сарадњу – СИДА.
UN Women има могућност да пружи подршку у припреми буџета за 2023. годину, уз увођење принципа РОБ-а, а која се састоји од активности за пружање менторске подршке за увођење РОБ-а у процесу израде буџета (мај - октобар 2022).
UN Women ће општини Алексинац пружити и менторску подршку током процеса израде буџета. Менторска подршка укључује:
* унапређење формулације циљева и одређивање индикатора за буџетске програме у којима је већ примењен РОБ или је то предвиђено Планом за увођење РОБ-а у буџету за 2023. годину;
* саветодавну подршку заинтересованим одељењима, установама и предузећима у формулацији родно одговорних активности и циљева у припреми финансијских планова;
* подршка у раду на предлогу буџета са надлежним одељењима локалне самоуправе, по потреби.