Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

ПОДРШКА РОМСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

SKM C224e21050714500

     Стална конференција градова и општина реализује програм ‘’Подршка ЕУ инклузији Рома у Србији – оснаживање локалних заједница за инклузију Рома’’ који финансира Европска унија из ИПА 2016 алокације. Општина Алексинац одабрана је као једна од 10 локалних самоуправа којима се пружа правна подршка за потребе унапређења процеса озакоњења објеката у ромским подстандардним насељима у периоду новембар 2020 – мај 2021. Правну подршку реализује је Комитет правника за људска права - ЈУКОМ који је регистрован пружалац бесплатне правне помоћи.

        Представник Сталне конференције градова и општина Игор Миличевић и Комитета правника за људска права ЈУКОМ Драчиша Ђалић, обишли су 07.05. 2021. године градску управу и ромско насеље у насељу Васа Николић у Алексинцу. Током састанка у седишту локалне самоуправе, представници градске управе упознати су са досадашњим резултатима пакета подршке који је пружен од стране СКГО. Пакет подршке састоји се од израде анализе стања у области озакоњења објеката у ромским подстандардним насељима са пратећим акционим планом као и пружању правне подршке за решавање имовинских проблема у поступцима озакоњења објеката ромске заједнице. ромски суграђани су информисани о тренутним активностима које се реализују по питању правног саветовања за процес озакоњења објеката као и начинима како се наведена подршка може остварити.

       Обилазак је завршен дељењем публикације ''Како да озаконите кућу'' на српском и ромском језику коју је приредила СКГО, као и позивањем ромских суграђана да искористе правну подршку која ће им биит још на располагању до краја месеца маја.

DSC 0562

DSC 0560