Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Одобрен Пројекат израде плана капиталних инвестиција

European PROGRESКанцеларија за локални економски развој општине Алексинац (КЛЕР Алексинац) обезбедила је подршку у изради Плана капиталних инвестиција општине Алексинац, која се финансира кроз развојни програм Европски ПРОГРЕС.

Ради се о пројекту техничке помоћи општинама југоисточне и југозападне Србије, одабраним на основу конкурентног процеса, у изради планова капиталних инвестиција за период од три до пет година и програмских буџета за 2016. годину. Предуслов за учешће у овој активности било је успостављање функције капиталног планирања унутар општинске организационе структуре, која заправо представља потенцијал за окупљање кадрова из различитих одељења/управа и различитих дисциплина.

План капиталних инвестиција представља јавни, стратешки документ којим се одређују главне смернице инвестиционог развоја oпштине, и чија је једна од најважнијих функција обезбеђивање усаглашености стратегије развоја oпштине са годишњим програмским буџетом. Методологија израде овог плана пружа могућност укључивања јавности и посебних интересних група, као што су планери, сродна удружења, пословна заједница и удружења пореских обвезника, у процес дефинисања и креирања будућности заједнице.

Кроз претходну фазу овог програмаЕУ ПРОГРЕС, пет локалних самоуправа примило је помоћ на развоју планова за капитално инвестирање. Као резултат тога, Медвеђа, Владичин Хан, Рашка, Нова Варош и Власотинце су кумулативно развили 117 пројеката у вредности преко 109 милиона евра, који су усвојени од стране локалних скупштина општина кроз петогодишње планове улагања.

Општина Алексинац је 25. јуна прошле године званично приступила развојном програму Европски ПРОГРЕС. Овај програм подржава одрживи развој 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије, а финансирају га Европска унија и Влада Швајцарске са 24,46 милиона евра. Поред финансијске помоћи, општинама је кроз овај програм обезбеђена и неопходна стручна помоћ при реализацији пројеката, за коју је задужена Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).