Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Годишњица пробоја логора на Црвеном Крсту

GODISNJICA CRVENI KRSTДелегација Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац у четвртак, 12. фебруара 2015. године, учествовала је на комеморативном скупу поводом обележаваа 73. годишњице пробоја логора на Црвеном Крсту у Нишу, и том приликом у име општине Алексинац положила цвеће на спомен-обележје пострадалим логорашима. Делегацију су чинили Мирко Јордановић и Мића Милојевић, председник и секретар СУБНОР-а Алексинац, као и Богољуб Богосављевић, унук стрељаног логораша из Глоговице.

 

Обраћајући се присутнима, Владимир Јанковић, преживели логораш из села Кравље, истакао је да је тог дана, 12. фебруара 1942. године, 147 логораша голоруко кренуло на жице логора и наоружане стражаре у жељи да се домогну слободе. Од њих, 102 логораша су то и успела, а 45 их је остало убијено на жицама логора.

Према доступним подацима, у периоду од 1941. до 1944. године, кроз овај логор је прошло око 30.000 заробљеника из свих крајева овог дела Србије, а 12.000 њих је заувек остало у масовним гробницама на Бубњу, брду изнад Ниша, где су их Немци стрељали.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here