Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Расписани јавни позиви за финансирање удружења грађана

Vece-2015-57

На 57. седници Општинског већа општине Алексинац одржаној данас у згради Општинске управе усвојени су Предлог Закључка о давању станова у јавној својини Општине у закуп без накнаде, предлози решења о давању сагласности на ценовнике услуга ЈП за путеве и ЈКП Комуналне услуге, као и предлози јавних позива за финансирање програма удружења грађана.

 

Давање у закуп станова врши се ради обезбеђења нужног смештаја породицама чији су стамбени објекти погођени прошлогодишњим елементарним непогодама, тачније клизиштима и поплавама, и који су решењем инспекцијског органа забрањени за употребу. Ови станови дају се у закуп на период од једне године, док ће корисници бити у обавези да редовно измирују рачуне за комуналије.

Усвојени ценовник радова на редовном одржавању саобраћајница и јавних површина, као и на одржавању хоризонталне и вертикалне сигнализације, ЈП за путеве и стамбено комуналну делатност, носи повећање цена од 2% у односу на прошлу годину, док је новим ценовником ЈКП Комуналне услуге цена организованог сакупљања и нешкодљивог уклањања животињских лешева и хватања паса и мачака луталица за 2015. годину смањена са 320 на 270 динара.

Поред тога, на седници су усвојени предлози јавних позива за финансирање (или суфинансирање) програма/пројеката удружења грађана у 5 области: 1) физичка култура; 2) култура; 3) програми националних мањина; 4) социо-хуманитарни програми; 5) заштита животне средине, екологија и остале области. Ово је друга година заредом како се примењује другачији начин финансирања удружења грађана који обезбеђује њихово знатно објективније и транспарентније финансирање, и знатно мање простора за протекцију. Износ опредељених средстава исти је као прошле године, а новина је да ће се у 2015. конкурс расписивати посебно за први и за други део године. С обзиром да је новим начином доделе средстава предвиђен детаљан поступак употребе и правдања истих, удружења грађана која не успеју да на адекватан начин оправдају средства добијена прошле године неће моћи да учествују на овом конкурсу. Рок за подношење пријава и предлога програма/пројеката је 15 дана од дана објављивања јавних позива на сајту општине Алексинац, односно од 22.1.2015. до (закључно са) 5.2.2015. године. Текст јавних позива можете прoчитати овде.