Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Пројекти осамостаљивања интелектуално ометених особа

PROJEKAT OSAMOSTALJIVANJAОд укупно 19 одобрених пројеката у оквиру програма „Подршка деинституционализацији и социјалном укључивању особа са менталним и интелектуалним потешкоћама“ који у Србији финансира Европска Унија, чак њих 3 биће реализовано на територији општине Алексинац:

 

  • општина Алексинац, у партнерству са хуманитарном организацијом „Дечје срце“ из Београда и Центром за социјални рад Алексинац реализоваће пројекат под називом „Наш град је наш дом“;
  • Дом за смештај одраслих лица „Кулина“, такође у партнерству са београдском организацијом „Дечје срце“, реализоваће једногодишњи пројекат „Пут из институције у независан живот“;
  • Геронтолошки центар „Јеленац“, у партнерству са општином Алексинац и Друштвом за развој креативности из Алексинца, током 18 месеци спроводиће пројекат који носи назив „Отворена капија за нови почетак“.

Свечано проглашење донација одржано је 4. јуна 2014. у Палати Србије на Новом Београду. Свечаности су присуствовали Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Златибор Лончар, министар здравља, као и амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Кроз програм подршке ментално и интелектуално ометеним особама, Европска унија додељује 2,3 милиона евра бесповратних средстава установама социјалне и здравствене заштите, организацијама цивилног друштва и локалним самоуправама у Србији које су учествовале на конкурсу.

Средства се додељују за 19 пројеката, који ће бити реализовани у периоду од јуна 2014. до децембра 2015. године. Износ бесповратних донација износи од 50 до 200 хиљада евра по пројекту, уз обавезу кофинансирања од 15%. Захваљујући овим пројектима, у Србији ће бити отворено 19 нових сервиса у системима социјалне заштите и здравства, 149 особа требало би да кроз процес деинституционализације започне самосталан живот у заједници, 192 особе да буду припремљене за тај процес, док ће 533 особе бити обухваћене локалним услугама чији је циљ превенција институционализације.

 

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here