Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Ванреднa ситуација и даље на снази

SEDNICA STABA 20140519На данас одржаној седници Штаба за ванредне ситуације констатовано је да се ситуација са набујалим потоцима и рекама на територији општине Алексинац полако смирује, и да у овом тренутку опасности од нових поплава нема. Ниво воде у акумулацији Бован почео је да опада, док је ниво Јужне Мораве код Алексинца већ пар дана у опадању. Ипак, из разлога предострожности ванредна ситуација остаје на снази.

Већи део седнице протекао је у анализи предузетих мера на санацији штете од поплава, као и мера које Штаб планира да предузме у наредном периоду. Протеклих дана је, између осталог, изграђен одбрамбени бедем у Доњем Љубешу, санирано је клизиште у Црној Бари које је угрожавало једну кућу, уклоњени су одрони са пута ка Липовцу, а од сутра почињу и радови на прављењу привременог прелаза преко Мозговачке реке, како би житељи тог села који су остали одсечени били у могућности да несметано функционишу.

На седници је донета одлука да се формира комисија која би била задужена да прегледа стање на мостовима и водопропустима у Општини, како би се тачно утврдило колику штету су они претрпели и предложиле мере за њихову поправку. Осим тога, усвојен је и закључак да се у наредним месецима, када временски услови у виду ниског водостаја језера то дозволе, приступи санирању импровизованих насипа на критичним тачкама на реци Моравици.

Треба напоменути и да је Институт за јавно здравље у Нишу издао упутство за понашање грађана током и после поплава, како би се сачувало здравље људи. Уз упозорење да се после поплава могу јавити цревне болести, стручњаци овог Института дали су и савете како избећи опасност од заразе. Упутства можете прочитати у наставку.

Упутства за понашање током и после поплава

Како се заштитити од цревних заразних болести

Инструкције за поступање у ванредној ситуацији током и након поплава